Denumire populară – Arborele pagodelor
Denumire ştiinţifică – Ginkgo Biloba
Familie botanică – Ginkgoaceae
Origine - China
Ginkgo Bilobaare frunzele sub formă de evantai, bilobate, grupate câte 3 – 5 frunze de culoare verde deschis, iar spre toamnă schimbându-şi culoarea în galben auriu.
Arborele de Ginkgo Biloba este un mare iubitor de lumină, având nevoie de un sol fertil bine drenat, suportă bine excesul de apă dar şi secetă.
Rezistenţă crescută la temperaturi scăzute de până la – 30°C.
Plantarea se poate face solitar dar şi în grupuri. Arborele de Ginkgo Biloba poate atinge înălţimi de 30 m şi 6 – 8 m în diametru, este o specie longevivă, existând plante de peste 1000 ani.
După bombardamentul de la Hiroşima au fost găsite plante care au supravieţuit chiar dacă ereau la 200 m de epicentrul exploziei.
Ginkgo Biloba este un arbore dioic, fiind nevoie de cel puţin un mascul şi o femelă pentru a fructifica, plantele mascul au flori sub formă de amenţi şi frunzele cad mai devreme, plantele femele formează fructe rotunde grupate, de culoare galben verzuie.
Indicatii terapeutice
Ginkgo Biloba este o plantă medicinală, de la care se folosesc frunzele dar şi fructele.
Frunza de Ginkgo Biloba este un adevărat izvor de substanţe active şi anume: flavonoizi, acizi organici şi substanţe fenolice. Frunzele de Ginko Biloba se pot folosi în următoarele tratamente terapeutice: -antioxidante la nivelul creierului.
- Vasodilatatoare.
- Antiinflamatoare.
- Activatoare a circulaţiei sanguine.
Frunzele de Ginkgo Biloba se pot aduna pentru ceai atunci când acestea au ajuns la maturitate, adică atunci când au culoare galbenă.