11 Plante Aromatice pe care le poti cultiva in ghiveci
Recomandari de care este bine sa tii cont cand vrei sa iti faci propria gradina cu ghivece
Semințe de ierburi de Plante Aromatice | magazinul online SanatatedinPlante.ro
In gradina, ierburile aromatice se planteaza in aprilie sau incepand cu finalul lunii martie. In casa, poti pregati ghivecele chiar mai devreme, Plante Aromatice putand fi cultivate aici chiar si in perioada iernii. Cele mai multe sunt plante anuale si, chiar daca le vei gasi la supermarket, gata plantate in ghiveci, este de preferat sa le insamantezi cu mana ta, pentru a evita situatia in care se ofilesc curand dupa ce le aduci acasa.
Nu ai nevoie de conditii speciale pentru a putea creste astfel de plante in casa: ghivece si ladite, seminte si pamant bun, pentru plantare; o temperatura constanta si lumina naturala care patrunde prin fereastra de la bucatarie; apa si ingrasamant pentru legume si plante aromatice.
Cu toate ca Plante Aromatice sunt simplu de cultivat in casa, cateva cerinte tot trebuie indeplinite:
- Sunt preferate ghivecele joase si care permit scurgerea surplusului de apa. In locul ghivecelor, poti folosi si jardienere, ladite sau chiar sertare vechi.
- Poti cultiva plantele separat (fiecare cu propriul ghiveci) sau in diverse combinatii, avand insa grija sa nu aglomerezi semintele, in momentul plantarii.
- Pamantul ideal este cel pentru flori, iar cel mai bun ingrasamant este cel organic. Atunci cand alegem ingrasamantul, trebuie sa tinem cont si de nevoile specifice ale fiecarei plante: cimbrul, de exemplu, nu are nevoie de o cantitate foarte mare de substante nutritive.
- Pentru a obtine rasadurile, semintele se planteaza in ghivece sau tavite de plastic, care vor fi tinute la caldura si lumina, timp de cateva saptamani, pana cand apar primele fire.
- Dupa semanat, pentru a evita ca semintele sa putrezeasca, udarea se face cu moderatie (o data la 3 zile) si cu apa la temperatura camerei.
- Odata rasarite plantele, le vom transplanta in alte ghivece, unde le vom pastra pentru consum.
Plante Aromatice pe care le poti cultiva in ghiveci
Patrunjelul are nevoie de pamant bun, eventual amestecat cu nisip, multa lumina si o temperatura constanta. Poate fi plantat in ghiveci pana in luna august. Semintele se planteaza la aproximativ 2 cm adancime si se distribuie uniform, plantele fiind rarite dupa ce rasar. Patrunjelul se regenereaza destul de repede, asa ca frunzele pot fi taiate des pentru consum.
Rozmarinul (Rosmarinus officinalis): Ingrijire-Cultivare.
Frunzele rozmarinului sunt scurte sub forma de ace care au culoarea verde inchis si aspect lucios pe fata, iar pe spate sunt de culoarea alba acoperite cu peri moi.
La inceputul verii poate inflorii, florile pot fi albastre, violet sau mai rar albe de aproximativ 1 cm lungime.
Leusteanul
Ghiveciul cu leustean nu trebuie tinut in bataia soarelui, ci la umbra. Planta iubeste apa, insa nu trebuie sa exageram nici cu udatul. Alege un ghiveci mai mare, pentru ca radacina leusteanului se va dezvolta destul de mult.
Cimbrul | Cimbrisorul Poate fi cultivat in ghiveci prin transplantarea unui fir din gradina. Are nevoie de lumina naturala, dar se poate dezvolta si fara prea mult soare.
Dafinul.
Dafinul – esența purității vindecătoare
Dafinul este cultivat in ghivece ca planta ornamentala el decorand frumos apartamente, balcoane, gradini sau terase.
Puterile dafinului
Imbunatatesc digestia. Amelioreaza afectiunile respiratorii. Benefice pentru inima. Amelioreaza durerile menstruale. Repelent pentru insecte. Au proprietati antiinflamatoare. Reduce anxietatea. Combate matreata si caderea parului
Frunzele de dafin au o serie de efecte terapeutice pentru sistemul digestiv, pentru aparatul respirator, pentru sanatatea inimii, dar pot fi folosite totodata si pentru ameliorarea durerilor menstruale, pentru mentinerea parului frumos si sanatos ori pentru tinerea la distanta a insectelor.
Frunzele de dafin, cunoscute si sub denumirea de laur, au o serie de efecte terapeutice pentru sistemul digestiv, pentru aparatul respirator, pentru sanatatea inimii, dar pot fi folosite totodata si pentru ameliorarea durerilor menstruale.
Salvia are nevoie de lumina naturala din plin, motiv pentru care ghiveciul trebuie sa se gaseasca mereu la fereastra. Salvia se inmulteste prin seminte, pe care le poti planta in ghiveci inca din lunile ianuarie-februarie.
Coriandrul are nevoie de mult soare, asa ca locul sau va fi la fereastra, de preferat una orientata catre sud. Iubeste la fel de mult caldura (temperaturile de peste 18 grade Celsius), mutarea ghiveciului pe balcon, in lunile reci, nefiind cea mai buna idee.
Busuiocul are nevoie de multa lumina, caldura si de un sol bine drenat. Busuiocul este folosit nu doar in bucatarie, ci si ca planta decorativa sau pentru a tine departe insectele.
Tarhonul, condimentul care inlocuieste sarea in bucate, se inmulteste prin seminte sau plantand in ghiveci un fir luat din gradina. Iubeste soarele si are nevoie de cantitati moderate de apa. Frunzele de tarhon se recolteaza vara pentru a fi puse la uscat si pastrate in borcane sau pungi de hartie.
Chimenul
Se inmulteste prin seminte, care se planteaza la 2 centimetri adancime, intr-un ghiveci unde poti avea si o planta ornamentala. II place lumina naturala si are la fel de multa nevoie de apa.
Stevia Rebaudiana - Indulcitor natural noncaloric rezistent la temperaturi inalte fara a si pierde din proprietati.Este de 300 de ori mai dulce ca zaharul putand fi consumat de orcine fara riscuri (nu are contraindicatii) . Este utilizat la ceaiuri, limonade,salate de fructe,prajituri ,
Rozmarinul
Se inmulteste prin butasi tinuti intr-un vas cu apa pana cand dezvolta primele radacini. Rozmarinul iubeste soarele, are nevoie de un pamant bun (pamant de flori) si de o cantitate moderata de apa, udarea facandu-se mai ales prin umplerea suportului ghiveciului cu apa.
Planta se poate inmulti prin seminte, lastari sau butasi, ultima varianta fiind cea mai intalnita. Ii plac locurile insorite si are nevoie de un sol fertil si bine drenat.
Se dezvolta bine intr-un ghiveci mare, cu pamant umed, asezat intr-un loc usor umbrit. Ca si patrunjelul, menta se regenereaza repede, asa ca ii poti rupe frunzele des, pentru a le folosi in bucatarie.
Plante Aromatice Perene. Beneficiul pentru care si tu trebuie sa cultivi in mica ta gradina plante aromatice este ca vei avea tot timpul anului o multime de mirodenii proaspete pentru gustul si aroma preparatelor tale culinare. Alte avantaje pe care le au plantele sau ierburile aromatice sunt ca multe dintre soiurile din aceasta categorie sunt folosite ca si plante medicinale, fiind intrebuintate in tratamente naturiste.
Intra acum in gradina noastra si fa-ti un buchet bogat din plante aromatice pentru gradina ta. Cu siguranta ca ai deja o lista cu plantele preferate, fara de care preparatele culinare nu ar avea acelasi gust.
Magazinul Sanatatedinplante.ro online pune la dispozitia fiecarui client o gama bogata de soiuri de plante aromatice.
Plante Aromatice de gradina. Plantarea ierburilor aromatice se poate face in orice loc al gradinii. Acest tip de plante nu sunt deloc pretentioase.
Cultivarea si intretinerea plantele aromatice nu iti va lua mult timp deoarece ele nu au nevoie de o ingrijire foarte amanuntita sau specifica. Ele cresc in voie, se dezvolta si se inmultesc foarte repede.
Multe dintre soiurile de plante aromatice vor alunga insectele sau daunatorii si astfel acestea vor deveni ca o garda protectoare si pentru celelalte plante si flori pe care le cresti in gradina ta.
Daca nu dispui de un spatiu in care sa plantezi aceste minuante ierburi aromatice, nu locuiesti la casa ci la bloc, noi iti sugeram o idee grozava. Ce zici de balconul apartamentului sau garsonierei tale? Da, acest spatiu il vei putea impodobi cu o multime de ghivece incarcate cu plantele si ierburile aromatice preferate pentru a oferi savoare mancarurilor si pentru a transforma un mic colt al locuintei tale intr-un spatiu verde in miniatura.