Planta Aronia melanocarpa 4 ani - 60-70 cm pe rod - Puieti de Aronia
Consumand 100g din acest fruct se acopera necesarul zilnic de acid folic consumat zilnic de femeile insarcinate. Fructele de aronia sunt hipotensive iar datorita continutului de insulina sunt indicate pentru diabetici , in fructele de aronia se mai gaseste si vitamina P ( CU O CONCENTRATIE MAI MARE DECAT IN ORICE ALT FRUCT ) vitamina P avand rolul de a fixa vitamina C in organism si de a reface tonusul vaselor capilare. Aronia este unul din cei mai puternici antioxidanti ai naturi , 15 g de fructe sunt suficiente pentru a acoperii nevoile de zi cu zi cu substanţele vitale importante pentru organism. Datorită conţinutului lor bogat în vitamine şi antioxidanţi fructele de aronia sunt foarte bine cotate în întreaga lume.
Plantare Aronia
La înfiinţarea de plantaţii este recomandată plantarea de toamnă, deoarece umiditatea din sol este crescută, la fel de bine se pot face plantari şi primăvara cu condiţia să se facă udări frecvente. Înainte de plantare se fasonează rădăcinile o treime din lungimea lor şi se introduc într- o mocirlă de consistenta smântâni formată dintr o măsură de balega de vacă proaspătă, o măsură de pământ roşu şi apă (în felul acesta cauterizam rănile formate după tăiere şi stimulam creşterea radiculară – tehnică folosită din cele mai vechi timpuri), în groapa de plantare se introduce mraniţa, pământ şi apă, după plantare se uda din abundenţă pentru a se lipi pământul bine de rădăcini.
Aronia creşte bine şi pe solurile argiloase, dar pentru a face producţii mari de fructe îi trebuie un sol slab acid, bine drenat cu un PH până în 7. Arbustul de Aronia începe să fructifice din anul 3, perioada de înflorire este în luna aprilie şi durează aproximativ 10 zile. Fructele se coc în luna august, sunt mici de culoare neagră şi au un gust uşor astringent. Un arbust matur poate produce între 10 şi 15 kg, durata de viaţă este de aproximativ 20 ani.
Întreţinere Aronia
Aronia este un arbust care nu are nevoie de o întreţinere deosebită, ea fiind foarte rezistentă la boli şi dăunători. Ca toţi arbuşti are nevoie de stropiri minime cum ar fi;
- toamna după plantare se stropesc cu soluţii pe bază de cupru şi ulei horticol.
- primăvara devreme când noaptea temperaturile nu mai sunt negative se repetă stropirile de toamnă.
- în timpul vegetaţiei sunt recomandate stropiri preventive cu fungicide şi insecticide pe care le putem găsi şi acreditate BIO.
- tot în timpul vegetaţiei sunt recomandate şi stropirile cu îngrăşăminte foliare.
Tăierile la arbustul de Aronia încep de la plantare, dacă planta nu este suficient de dezvoltată se taie vrafurile pentru a stimula creşterea laterală, după care în primi trei ani se fac tăieri. Din anul 4 se elimină ramurile cu producţie scăzută, nu se tăie însă şi punctul de ramificare, deoarece de acolo vor porni lăstari noi care ajută la dezvoltarea tufei. Ramurile de anul 5 trebuie îndepărtate, ele scăzând în productivitate. Chiar dacă arbustul de Aronia poate produce până la 20 de ani, după 15 ani când producţia începe să scadă tufă se poate tăia de la suprafaţa pământului pentru a întineri plantaţia.
Beneficiile consumului de Aronia
- Previne bolile cardiovasculare.
- Datorită conţinutului ridicat de vitamina P fixează vitamina C în organism şi reface tonusul vaselor capilare.
- Prin conţinutul ridicat de antioxidanţii protejează celulele organismului de efectele nocive ale oxidării.
- Se reduc alergiile.
- Relaxează nivelul glicemiei din sânge.
- Îmbunătăţeşte vederea.
- Lupta împotriva cancerului.
- Un bun adjuvant în afecţiuni ale tiroidei, inclusiv diabet.
- Adjuvant în bolile contagioase ale copilăriei.
- Scade nivelul hormonilor de stres.
- Datorită conţinutului de flavonoide au efect în radiaţii, recomandându-l celor care folosesc în exces telefonul, televizorul, calculatorul, etc.
- Proprietăţi antiseptice.
- Ajută la prevenirea pierderilor de memorie.
- Efect antiinflamator.
- Ajută la curăţarea colonului.
- Şi multe alte benefici.