Tarhon aromat- Arteminsia dracunculus
Frunzele de tarhon mestecate sunt recomandate la scleroză și leziuni asculare.
Tarhonul este, de asemenea, cunoscut sub numele de planta medicinala dragon sau șarpe.
Chiar și venerabilul Pliniu a descris tarhonul, l-a recomandat aplicat pe mușcături, astfel încât otravirea era eliminata din corp. In vremea barocului, tarhonul a fost considerat un condiment foarte apreciat și de asemenea pentru rafinarea oțetului. Ar trebui să vă asiguraț ca obtineti un tarhon bun, de calitate: așa-numitul „tarhon german” și „tarhon francez” au un gust deosebit de bun.
Uleiurile esențiale pe care le conțin le dau o aromă dulce și foarte aromata, care poate aminti de anason sau fenicul insa din nefericire, în comerț este intalnit de multe ori așa-numitul „tarhon rusesc”, care este aproape inodor și are o aromă puternică.
Are efect: liniștitor, diuretic, analgezic.
Ajuta la: tuse, febra, convalescenta, pierderea poftei de mâncare, balonari, stomac slabit, greata, sughit, viermi, fiere slabita, stimuleaza rinichii, edem, stimuleaza metabolismul, reumatism, guta, deficit de vitamina C, astenie de primavara, nervozitate, insomnie, dureri de dinti, stimuleaza menstruatia, simptomele menopauzei, crampe musculare.
Se colecteaza planta inflorita in mai-iulie.
Contine: uleiuri esențiale, asparagină, beta-sitosterol, carvonă, cumarină, estragol, eugenol, tanin, acid glutamic, potasiu, camfor, iod, limonen, mentol, fenol, fitosteroli, acid salicilic, thujone, umbelliferone.
Medicina convențională nu utilizează tarhonul deoarece se teme de substanța estragol conținută în tarhon insa, cu toate acestea, medicina populară foloseste cu placere tarhonul, în special franceziI. Cu substanța sa amară, tarhonul stimulează formarea sucurilor gastrice, prin urmare, este adesea folosit ca un condiment la alimente grele.
Tarhonul nu trebuie utilizat în timpul sarcinii!
In timpul menopauzei, tarhonul oferă servicii valoroase pentru ameliorarea simptomelor menopauzei. Deoarece tarhonul are un efect calmant, poate ajuta și împotriva neliniștii nervoase și a problemelor de somn.
Pentru dureri de dinți și dureri articulare reumatice puteți zdrobi și aplica frunzele proaspete de tarhon.
Are o aroma foarte puternica si ar trebui folosit in bucatarie cu economie.
Oțetul de tarhon este legendar. Se prepara maioneză și unt cu tarhon. In mod tradițional, tarhonul este folosit și pentru sezonul de castraveți și dovleci. Cu cât este mai tânără planta, cu atât este mai gustoasă. Plantele mai mature au un gust prea intens.
Otetul se prepara din frunze proaspete, putina sare si un otet alb de calitate, se lasa mai multe saptamani la loc insorit, apoi se filtreaza.