Cimbrisorul
Thymus citriodorus - Cimbrisor Limone
Thymus citriodorus (cimbrisor limone) este o planta aromata , cu un parfum placut de lamaie. Frunzele sunt mici , comestibile, rotunjite de un verde inchis cu varfuri aurii. La inceputul iernii frunzele isi schimba culoarea inrt-un rosu ruginiu. Infloreste la inceputul verii, formand in varfuri buchete de flori mici de culoarea liliacului.
- Iubeste solurile bine drenate, soarele si odata bine inradacinat tolereaza foarte bine seceta.
- Rezistenta foarte buna la boli si daunatori.
- Creste pana la 5-10 cm in inaltime si ajunge sa faca o tufa de 30-60 cm latime.
- Se adapteaza foarte bine in zonele de stancarie.
Cimbrisor: proprietati curative si beneficii
Sunt necesare doar cateva frunze pentru a da o aroma fina de lamaie preparatelor.
Se poate folosii la carne, cartofi, deserturi sau cateva crengute zdrobite odata cu uturoiul pentru a realiza un mujdei delicios, ori infuzie in diferite preparate.
- Expectorant si antitusiv natural.
- Ajuta la functionarea corecta a ficatului.
- Calmeaza crampele intestinale.
- Amelioreaza durerile de cap si ajuta la detensionare nervoasa.
- Actioneaza ca un tonic asupra intregului organism, il energizeaza si indeparteaza starile de anxietate, tensiune nervoasa si musculara, ajuta la calmarea si regenizare totala.
- Ceaiul de cimbrisor este un bun stimulent al secretiei lactate.
- Cimbrisorul contine cantitati ridicate de uleiuri eterice, care ajuta la eliminarea parazitilor intestinali.
- Preparatele din cimbrisor utilizate sub orice forma ajuta la distrugerea stafilocolului si a streptocolului.
Ceaiul se prepara din 1 lingurita planta la 250 ml apa fiarta, se lasa 10 minute sa traga, se bea in general dupa mancaruri grele.
Maioneza cu tarhon: putin tarhon proaspat, 1galbenus de ou crud la temperatura camerei, 1/2 lingurita otet, 100 – 150 ml ulei, 1 lingurita mustar, 1/2 zeama de lamaie, 1-2 priza sare, putin piper negru, 1 catel de usturoi (daca se doreste). Estragonul taiat marunt se adauga la final in maioneza.
Cimbrisor: mod de utilizare si remedii
Cimbrisorul poate fi utilizat intern pentru tratarea si calmarea afectiunilor biliare, antispastice, nervoase, respiratorii.
1. Ceaiul din cimbrisor, poate fi utilizat de toate persoanele pentru calmarea si tratarea afectiunilor mentionate mai sus. Ceaiul se obtine prin amesteacarea frunzelor scate de cimbrisor cu 250 ml apa clocotita. Solutia se lasa la infuzat pentru 10-15 minute. Se strecoara si se consuma simplu sau indulcit cu miere de albine cand ajunge la temperatura corpului.
2. Siropul concentrat de cimbrisor este eficient in calmarea crizelor asmatice, a afectiunilor respiratorii si a alcoolismului. Siropul poate fi obtinut perin amestecarea partilor aeriene de cimbrisor (cca. 200g) cu miere de albine 400 ml, 500 ml apa si sucul proaspat stors de la doua lamai. Ingredientele trebuie bine amestecate si lasate la macerat pentru 14 zile.