Măghiranul - Origanum Marjorana face parte din familia Laminaceae, familie din care face parte ’’fratele’’ său mai celebru Oregano - Origanum Vulgare, dar şi alte plante aromatice.
Provine di zona Mări Mediterane, în timp fiind aclimatizat în majoritatea zonelor de pe glob. Măghiranul este o plantă erbacee perenă, însă sensibilitatea la ger i-a construit în timp această impresie de plantă anuală. Măghiranul creşte până la maxim 60 cm cu tulpină în patru muchi, frunzele sunt ovale prezentant perişori fini ceea ce le conferă un aspect catifelat, aspect ce ne ajută să îl deosebeşte de mult mai cunoscutul Oregano.
Măghiranul este cunoscut mai mult pentru apariţia lui în folclorul românesc, atât în cântece cât şi că motiv pe ţesături, lucru ce ne dovedeşte că această plantă aromatică erea foarte apreciată din cele mai vechi timpuri. Din păcate în prezent este mai rar folosit, în locul lui câştigând teren Oregano cu propriile sale aplicaţi în bucătăria mediteraneană. Am uitat să folosim Măghiranul şi deşi încă îl găsim pe rafturile magazinelor, puţini sunt cei care ştiu cum cu ce-i bun şi unde merge. Măghiranul este unul din principalele ingrediente din mixurile de plante, Măghiranul fiind folosit pentru asezonarea mâncărurilor scăzute, supelor şi a sosurilor având o aromă mai subtilă decât a ’’fratului’’ său Oregano.
Măghiranul este faimos în regiunile din sudul Franţei unde este cultivat pentru extractul de ulei care se obţine prin distilare la abur din frunze şi florile acestuia, fiind necesare 200 kg de flori şi frunze pentru un litru de ulei esenţial, ceea ce îl face un produs extrem de scump utilizat pentru parfumarea articolelor de cosmetică dar şi în aromaterapie. Uleiul esenţial de Măghiran se află pe locul trei în industria parfumurilor, fiind depăşit de Lavandă şi Trandafir care au însă nevoie de tovărăşia să, pentru că le temperează şi le îmbină armonios adăugându-le gingăşie distincţie şi elegantă.
Beneficiile consumului de Măghiran:
- Ştiinţa modernă a demonstrat că măghiranul poate fi un remediu eficient în cazul ulcerului gastric, al diabetului şi hiper lipidemiei.
- Calmează stările de nervozitate şi nelinişte.
- Stimulează lactaţia şi transpiraţia.
- Tratarea colicilor abdominali.
- Stimulează digestia.
- Ajută la eliminarea toxinelor.
- Utilizat extern uleiul esenţial de măghiran calmează durerile musculare şi articulare, fiind util în uşurarea durerilor de dinţi şi a ulcerelor bucale.
- Infuzia de măghiran ajută funcţionarea normală a sistemului nervos, contribuind la o relaxarea optimă şi favorizarea somnului,
- 2 – 3 căni de ceai de măghiran pe zi ajută la tratarea bronşitelor, a tuşelor spastice şi redau poftă de mâncare.